Microsoft Office er død

open_officeKunne man fristes til at skrive, med  slet skjult hentydning til danske mediers dødsdom over virtuelle verdener, som feks. Second Life.

En af Microsofts mest sælgende programpakker, Microsoft Office, er under stigende press fra Open source alternativerne.
Så meget, at Microsoft topchef Steve Ballmer fornyligt på på Gartner Symposium ITxpo i Orlando udtalte, "Vi har bedre konkurrenter i dag end Google Docs og Spreadsheets. For at være ærlig, vi får mere konkurrence fra OpenOffice og StarOffice".
Hvor Microsofts produkter ofte er lukkede Proprietære systemer, med en striks bruger licens, så er Open Office (OO) gratis, Lovlig at kopiere og vidregive.

Open Office 3.0.0 Pakken indeholder følgende programmer:
  • Tekstbehandling og websideredigering med Writer.
  • Regneark med Calc.
  • Præsentationer med Impress.
  • Vektorbaserede tegninger og diagrammer med Draw.
  • Formelredigering med Math.
  • Databaser med Base.
Projektet OpenOffice.org
OpenOffice.org er et stort internationalt open source-projekt, der udvikler fri software med målsætningen:
"At skabe - i fællesskab - den førende, internationale kontorpakke, som vil køre på alle større platforme og give adgang til al funktionalitet og data gennem API'er og et XML-baseret filformat baseret på åbne komponenter."

Fri software
Dækker over at  kan distribuere, kopiere og ændre programmet så meget du har lyst til. man kan faktisk lave sin egen udgave, hvis man har lyst og evner. Og det gør det muligt at få samme program til at køre på flere forskellige styresystemer, herunder Unix, Linux, Windows og Mac OS X.
Mere relvant, så kan alle bidrage med rettelser, eller forbedringer, som feks. til den danske stave kontrol.
Men synes man der mangler en funktion, så kan man tilføje den selv, eller få andre til at skrive den.

Gratis
En af grund ideerne i Open source er at man kan videregive programmet og/eller din nye version af programmet helt lovligt.
Bag står Sun Microsystems, der også har programmeringssproget Java på samvittigheden.

Open Source
Open source (åben kilde) er et begreb som dækker over en række softwarelicenser, der har dét til fælles, at de giver brugeren af softwaren lov til at
  • få adgang til programmets kildekode (man skal have lov til at få det som programmøren skrev).
  • ændre programmets kildekode og lave en ny version af programmet.
  • samt videregive programmet og/eller din nye version af programmet.
I alt er der i skrivende stund 10 krav, for at et program kan kaldes Open Source. Open Source bevægelsen opstod som modstykke til FSF som i modsætning til Open Source bevægelsen tillægger licensen moralsk betydning, og derfor foretrækker fri software. Open Source tillader flere licenser end fri software.

Copy-left
Ofte misforstår folk open source og tror, at der er krav om at de afledte værker også skal frigives som open source, hvilket ikke er tilfældet. Dog er der visse open source-licenser som har disse krav, som populært kaldes copyleft-licenser.

Begrebet open source blev skabt som en kommerciel version af fri software (eller på engelsk: Free Software).

Proprietær
Benyttes i edb-branchen til at beskrive bl.a. løsninger, produkter, programmel, protokoller, busser eller systemarkitekturer, som er bundet eller låst fast til en enkelt leverandør.

Proprietære systemer er ofte kendetegnet ved ikke-tilgængelig design-dokumentation og udstrakt ophavsretslig eller patentretlig beskyttelse, som gør det umuligt for andre leverandører at fremstille produkter, der kan anvendes sammen med det proprietære system. For brugere udgør proprietære systemer således et virkeligt problem ved overgang eller migrering til andet udstyr.

Den stigende brug af såvel internationale standarder som de-facto standarder har reduceret antallet af proprietære systemer til fordel for markedsmæssigt åbne systemer.
Copyright © 2008 - 2020 Mirror World.
Alle rettigheder reserveret.
Nyheder om virtuelle verdener, virtual worlds og second life. Virtual reality og Sansar.
Siden er uafhængig og er ikke tilsluttet et firma eller organisation.