Hvorfor betale, når man kan det hele gratis i OpenSim?

pengebox_penge_128Jeg havde en interessant samtale med Charlotte inworld.
Altså hvorfor bruge Second Life, eller en enden virtuel verden, når man i stedet bare kan installere feks. OpenSim, og køre sin virtuelle verden, lokalt.
Det jo også hul i hovedet. At betale andre for noget man selv kan, gratis.
Så jeg gjorde tankeeksperimented.

Hvad skal der til for få en funktionalitet, der ligger så tæt på SL som muligt.

 1. Mødes i en  virtuel verden
 2. mulighed for præsentation af audio, video og tekst (plus Powerpoint og PDF)
 3. Voice chat.

Det var jo kun 3 ting, så det er jo ikke så svært. Lad os se hvad der kræves.

Software krav
Så vi checker lige hvad vi skal bruge for at kunne køre OpenSim.
En Windows baseret PC skulle være nok, og OpenSim har en database server (SQLite) inkluderet. Desværre er den kun til at få en i gang. Skal vi bruge vores Opensim mere seriøst, anbefales MySQL.

Vise data, audio, video, inworld
Så skal vi kunne vise vores data inde i den virtuelle verden, og der kan man med fordel bruge en webserver. Ikke noget problem. I XP/Vista findes der nemlig en webserver. Desværre har disse en kunstigt indlagt begrænsning (Så microsoft kan sælger deres server versioner). Det kan give problemer hvis for mange bruger webserveren samtidigt.
Der er 2 løsninger på det problem. Vi skipper standard Windows og bruger Microsoft server software i stedet,  eller hopper over på apache.org og installere deres webserver.
Mens vi nu er på internettet skal vi også lige over på mysql.com og hente deres database server. Skal dine brugere kunne lægge filer op på serveren, så skal du måske også lige finde en FTP server.

Så er vi kørende
hov. hvad med hardware? Vi må ud på nettet og finde ud af hvor kraftig hardware vi skal bruge. Hvor mange samtidige brugere regner vi med at få? Lige nu er der ikke meget info at hente, men jeg huskede en tidligere artikel Stress test af Open Sim og Hvilken en først? Second Life eller Open Sim? Den oprindelige artikel der linkes til er Ikke særligt informativ, men hvis man læser kommentarene blive man lidt klogere.

"I was utterly amazed to get 18 on the same box, but on lowest detail it seemed to handle it. Quad core Intel chip, 8Gb ram, ATI 4870 512Mb. The max I got on the next-best box, an old P4, was 6 clients, and the rest around 3-4 each. "

I en anden kommentar ligger der en link til et Flickr billede der har teksten

"A test of the 0.6.4 release candidate of OpenSim resulted in 40 avatars, 18 of which connecting from one machine, connecting to an OpenSim grid running Windows Server 2008, 64bit, 3Gb ram, 4 cores, 2Ghz each, SQL Server 2008 all under HyperV."

Så en 3 Ghz server med 4 Gb ram er formentligt det mindste man bør satse på. Mit bud er vi meget skal højre op, specielt hvis man vælger at køre det hele på samme server. Husk lige begrænsningen i hvor meget ram Windows XP kan tilgå (ca. 3 Gb uanset hvor maget RAM man smider i serveren).

bank, bank, er der hul igennem?
Vi Installere det hele på vores server, og nu er vi kørende! Bortset fra voice chat.
I vores snak var Skype var oppe at vende, men så er løsningen jo lige pludselig ikke lokal. Så ud på nettet og finde noget voice server software, en øvelse jeg overlader til læseren, da løsningen er afhængig af behovet.
Husk lige at dine brugere ikke altid er Windows brugere. Det skal også kunne virke med Mac og Linux.

Kan vores løsning klare mosten?
Så mangler vi bare at stressteste serveren. Med max antal brugere, så vi er sikker på at vi har et stabilt system der kan levere en tilfredsstillende oplevelse, under fuld belastning. Opload, download, streaming alt hvad der kan bruges, samtidigt.
Dit nuværende netværk, også det trådløse, klarede belastningen af maximum samtidige brugere, der går rundt, bygger og scripter, samt voice/tekst chatter? Hvis ikke skal vi til at finde flaskehalsene.

Brugerrettigheder, hvem må hvad?
Vi antager alt alt virker som det skal, men hvad med sikkerheden? Skal alle kunne "svine" webserveren til? må man kun lægge vise filtyper på den? Kræver nogle filtyper at der nu skal et antivirus program ind i billedet? I vise miljøer kan det være nødvendigt at skulle konfigurer Firewall i Operativ systemet. Prøv bare at spørge en Systemadministrator på et hvilket som helst uddannelsessted, de oplever det meste.
Hvis serveren chrasher, har du selvfølgelig en køreplan for at få den i luften igen, på minus 2 sekunder? For du huskede jo at finde noget back up software, som der kunne redde dig, ikke hvis men, når det bliver nødvendigt?

Så lad os lige opsummere:

 • En server (hardware) der er kraftigt nok
 • Et Operativ system (evt. i Server version)
 • OpenSim
 • FTP server software
 • MySQL database server software
 • Apache webserver (Hvis vi ikke bruger OS i server version)
 • Voice server software
 • Back up software
 • back up hardware
 • Back up procedure (det her er et bog værdig)
 • Antivirus løsning (Ikke nødvendig, men kan komme ind i billedet)
 • Firewall konfiguration?

Ikke mindst, folk der kan installere, konfigurere og vedligeholde det hele (løn/konsulent udgift).

Har jeg husket det hele? Næppe, men dette var også bare en kort opridsning af, hvad der kan gemme sig under de 3 punkter vi startede med.

Pris?
Nørden, hjemme i sin mors kælder, kan smide alt det her sammen over en pizza og 2 colaer. Skal du have en seriøs, stabil, vedligeholdt og sikret løsning så er der lidt flere ting at tage højde for.

OpenSim er "free open sorce software", med de utallige fordele der ligger i det. Fejlagtigt bliver "free" oftest oversat til "gratis", og som man siger på udenlandsk "I don't think that word means what you think". Den mest korrekte oversættelse er "fri".

Copyright © 2008 - 2020 Mirror World.
Alle rettigheder reserveret.
Nyheder om virtuelle verdener, virtual worlds og second life. Virtual reality og Sansar.
Siden er uafhængig og er ikke tilsluttet et firma eller organisation.